Nest Thermostat

Nest
8713809281830
  Levertijd:5-7 dagen
Bestel
 • Beschrijving
 • Meer

De Nest Thermostat leert je favoriete temperaturen wanneer je thuis bent en programmeert zichzelf. Hij verlaagt zelf de temperatuur wanneer je weg bent. Zo bespaart de thermostaat energie.

De meeste thermostaten kunnen worden geprogrammeerd. Bij deze thermostaten moet je zelf elke gewenste temperatuurwijziging voor elke dag instellen of een begin- en eindtijd kiezen voor de verwarming van je huis. Dat is lastig en omslachtig, en de meeste mensen nemen daarom niet eens de moeite.

Hoe maakt leren het verschil?

Je hoeft je thermostaat niet meer zelf te programmeren. Zet de Nest Thermostat gewoon omhoog en omlaag tijdens de eerste paar dagen na installatie. Hij leert zo de temperaturen die je prettig vindt en wanneer je die temperaturen wilt. Daarna programmeert hij zichzelf. Nest verlaagt zelfs de temperatuur wanneer je afwezig bent, zodat er geen leeg huis wordt verwarmd. De Nest Thermostat leert ook meer over je huis om te weten te komen hoe er moet worden verwarmd of gekoeld. Geen huis is namelijk hetzelfde. Daarnaast houdt hij rekening met de weersomstandigheden. Zo leert hij wanneer de verwarming moet worden ingeschakeld om je huis op de gewenste temperatuur te brengen zonder energie te verspillen of wanneer de temperatuur omlaag moet om uitschieters te voorkomen.

De Nest Thermostat laat je ook zien hoe je energie kunt besparen. Elke keer dat je je thermostaat aanpast aan een energiezuinige temperatuur, zie je het Nest Blaadje. Het wordt in de loop der tijd steeds moeilijker het Blaadje tevoorschijn te toveren. Je wordt zo aangemoedigd nog beter te besparen. Je kunt dan via de Nest-app je Energiegeschiedenis bekijken om te zien hoeveel energie je per dag verbruikt en wat grote veranderingen in je energieverbruik heeft veroorzaakt. Nest stuurt je daarnaast een maandelijks Nest-rapport, zodat je kunt vergelijken hoeveel energie je in deze maand hebt verbruikt vergeleken met de vorige maand. Naarmate je meer te weten komt over hoe en waarom je energie bespaart, kun je eenvoudige wijzigingen doorvoeren om Nest nog efficiënter te maken.

De manier waarop Nest energiebesparingen berekent

Veel thermostaatproducenten claimen indrukwekkende energiebesparingen, maar er zijn maar een paar die inzicht geven in hoe ze hun cijfers berekenen. Degenen die dat doen, doen doorgaans de volgende aannames:

 • Ze nemen aan dat klanten hun thermostaat doorgaans dag en nacht op dezelfde comfortabele temperatuur houden.
 • Ze nemen vervolgens aan dat klanten hun gloednieuwe thermostaat efficiënt programmeren en daarbij het schema doorlopend blijven updaten. Ze nemen dus bijvoorbeeld aan dat de nieuwe thermostaat de verwarming 's ochtends omhoog zet, 's middags omlaag en 's avonds helemaal uit.

Wij vinden dit niet realistisch. Veel mensen houden hun thermostaat niet op dezelfde constante temperatuur: ze wijzigen de temperatuur gedurende de dag en zetten de verwarming 's nachts omlaag. Daarnaast programmeren mensen hun thermostaat zelden en het is nog zeldzamer dat deze goed wordt geprogrammeerd.

Dit is wat wij hebben gedaan om realistische besparingen te berekenen:

 • We hebben gegevens verzameld van de Nest Thermostats die sinds 2014 in echte huizen in Europa actief zijn. We weten wanneer Nest de verwarming van klanten omhoog en omlaag zet. Daarom hebben we een goed inzicht in hoeveel energie mensen verbruiken met hun Nest Thermostat.
 • Vervolgens hadden we iets nodig om deze cijfers mee te vergelijken.
  We hebben voor Nederland en België berekend hoeveel energie mensen zouden verbruiken als ze hun huizen constant op 20 ºC zouden houden en ook als een aantal van deze gebruikers de verwarming zeven uur per nacht zou instellen op 15 ºC.
 • Tijdens het vergelijken van de gegevens van echte klanten met de bovengenoemde schattingen kwamen de volgende resultaten naar voren:
  Klanten in Nederland hebben 11,9% tot 19,9% bespaard
  Klanten in België hebben 13,9% tot 20% bespaard

In een eerdere whitepaper voor het Nederland en België zagen we een groot aantal geschatte besparingen aan de hand van verschillende huizen, temperaturen en schema's. We beschikken nu echter over concrete klantgegevens waardoor die brede schatting kan worden verkleind en we nauwkeurigere schattingen kunnen geven.