projecten toilet eek installatietechniek

Toilet

 


Een toilet of wc (watercloset) is een onderdeel van het sanitair bedoeld voor opvang en wegspoelen van urine en ontlasting. Het woord toilet wordt zowel gebruikt voor het sanitair zelf als voor de ruimte waarin het sanitair staat. Het woord wordt ook gebruikt voor een afgesloten ruimte die alleen gebruikt wordt voor het toilet.
Een westers toilet heeft een toiletpot waar men op gaat zitten. Bij het urineren echter, blijven mannen meestal staan.
Het heeft een hoger gelegen waterreservoir, dat bij leegstromen via een verticale buis de urine en ontlasting in de toiletpot wegspoelt. Het leegstromen gebeurt bij het trekken aan een ketting of touw, of het drukken op een knop (doortrekken). Er is een speciale constructie die ervoor zorgt dat het water in de uitgangssituatie niet wegstroomt maar bij het doortrekken wel (bijvoorbeeld hevel werking).
Het water in het reservoir wordt aangevuld via een kraan die bij een laag waterniveau automatisch opengaat, en bij een hoog niveau weer dicht.
Het afvalwater gaat verder door het riool naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Een waterslot (sifon) voorkomt stank vanuit het riool.
Vóór de komst van het watercloset was het toilet meestal buitenshuis geplaatst in een huisje, dat boven de beerput of boven een sloot stond. In het verleden en onder primitievere omstandigheden werd de ontlasting in een pot of emmer opgevangen of verdween in een gat in de grond, een moderne versie hiervan is het compost toilet.
Het woord toilet is afkomstig van het Franse toilette. Wc is de afkorting van het Engelse water closet letterlijk: water kast.
Bij uitgebreidere toilet faciliteiten, zoals openbare toiletten en toiletten in kantoren, zijn er vaak gescheiden afdelingen voor mannen en vrouwen.

 

Neem contact met ons op >>